Pirografija - umjetnost oslikavanja drveta

Pirografija - umjetnost oslikavanja drveta
e-mail :markokolarac@gmail.com
mob:0958192378

Kako me jako zanimalo crtanje po drvetu i ti radovi me inspirirali,odlučio sam uporan kao uvijek(jarac hehehe)da i ja to naučim.
Radova novih biti će još , jer me to crtanje po drvetu toliko smiruje da nisam ni primijetio dok sam radio grb od DVD Srijedska prošao cijeli dan,ali trud se isplatio ja iscrtao ideju na drvetu.
Evo malo ukratko uvoda u tehnici pirografija koga zanima :
Pirografija - umjetnost oslikavanja drveta i kože (umjetne ne prave)
Pirografija je umjetnost ukrašavanja drveta ili drugih materijala (koža) i svodi se na sagorijevanje podloge kontroliranom primjenom zagrijanih predmeta kao što su termokauter, lemilica ili posebno konstruiran uređaj koji se zove pirograf.
Pirografija znači “pisanje vatrom” i tradicionalni je oblik umjetnosti koji se služi zagrijanim vrhom ili žicom kojima se pali podloga od prirodnih materijala, kao što je drvo ili koža, da bi se na njih preneo dizajn.
Na ovaj način se dobija veliki opseg prirodnih tonova i sjenki – mogu se dobiti slike u sepia tonovima, ili jako tamni dramatični efekti. U zavisnosti od vrha koji koristite, temperature i načina na koji se vrhovi polažu na podlogu, dobijaju se različiti efekti.
Pirografija zahtjeva dosta vremena jer se u potpunosti radi rukom, a svaka linija se posebno iscrtava. Nakon što se završi pirografiranje, drveni predmeti se često boje.
Za pirografiju se obično koristi svjetlo drvo kao što su lipa, bukva ili breza jer imaju nenametljivu teksturu pa daju dobre kontraste. Međutim, koriste se i druge vrste drveta kao što su bor i hrast. Pirografija se takođe primjenjuje i na predmetima od kože.

srijeda, 30. studenoga 2016.

SJP -AJKULA RIJEKA                        
SJP- AJKULA RIJEKA
Gotov  rad  u pirografiji spaljena  slika sa užarenom žicom na  drvetu hrast,poklon rad  za  moju  Udrugu  Specijalne  policije iz  Domovinskog rata -AJKULA RIJEKA.
Dimenzije 74 x 21  cm
Tekst napisao za SJP AJKULA HRVOJE HORVAT  iz Čazme pripadnik  HV Crne Mambe  text postavljen na  stranicama Crne Mambe Domoljubni portal
 link http://crnemambe.hr/crne-mambe/stalne-rubrike/domoljubno-pero/domoljubno-pero/hrvoje-horvat/528-ajkula-crne-mambe-domoljubno-pero

 AJKULA
(Pjesma za mog prijatelja Marka Šafrana i njegovu Specijalnu jedinicu policije Ajkula iz Rijeke)

Kad je trebalo prvi su bili
život svoj nisu žalili.
Časno branili domovinu,
našu Hrvatsku, jednu i jedinu.

Mladići iz specijalne policije
junački branili tlo najsvetije
naše Hrvatske domovine,
nisu dali da budemo dio Krajine.

Specijalci, hrabri mladići,
Hrvatska se njima diči
i ponosi se njima,
našim Ajkulama, herojima.

Specijalna policija iz Rijeke grada
neće bit zaboravljena nikada,
i Ajkula, njeno sveto ime
hrvatski narod ponosi se njime!